English summary at the bottom
Hemsedal er både en destinasjon i seg selv og et greit sted å stoppe mellom Østlandet og Vestlandet. Temperaturen var godt nede på minus 20-tallet da vi kom på besøk. Ikke for å stå på ski, ikke for å ta en pause på vei til Bergen, men for å besøke en attraksjon som nok er unnslippet radaren for de fleste – Elgen Mikrobryggeri.
Bryggeriet er plassert bak en glassvegg i det som før var after ski-avdelingen, men nå er a la carte-restauranten i Skogstad Hotell. Dette er et overnattingssted med solide tradisjoner, etablert i 1905.
Bryggeriet stammer ikke fra 1905 i følge Lars, som tok imot oss i resepsjonen. De har brygget øl til gjestene sine siden 2008, og det skjer i svært beskjeden skala. Hver batch er på 400-450 liter, og det brygges tre ganger i året.
Det brygges bare en øltype, GOPA, som er et friskt hveteøl. Vi ble møtt med beklagelser om at ølet nok var i ferskeste laget, men det var ingen grunn til å være flau over dette brygget. Et hint av banan, frisk sitrus. Litt behagelig smak av gjær, men det bør det jo være i en skikkelig Weissbier. Den passet også godt til fatet med utsøkte lokale tapas, der spesielt kjøttbollene med kraftig viltsmak var fremragende.
Det er litt sløseri å ha et anlegg stående og brygge bare et par ganger i året. Det hadde vært fint å supplere med en øl eller to til. En IPA og en Brown Ale, kanskje? Jeg foreslår at bryggeren tar en ukes tid og hospiterer hos Haandbryggeriet i Drammen. Det kan nok inspirere til å gå videre med prosjektet.
Det er vel å ta i litt å anbefale at man drar til Hemsedal ens ærend for å smake på ølet. Men skal man feriere i området eller kjører igjennom, er det vel verdt å stikke innom for å ta et glass.
One of the smallest breweries in Norway is located in a hotel in the ski resort of Hemsedal.
Elgen (The Moose) Mikrobryggeri has an annual output of three beacthes, each 400- 450 liters. The beer is a Weissbier, true to type with a nice citrus flavour.
I know you asked about this before, but I forgot to answer then: While I understand some with my ailing Swedish, it would be really interesting to read the complete descriptions of these Norwegian microbreweries in English as well.
OK, I’ll make more comprehensive English descriptions.